Speel

Vannacht sloeg mijn lief mij wakker. Met de rug van zijn hand raakte hij mij vol op de neus. Na een hoop sorry’s en natte kussen verklaarde hij zich nader. ‘Ik droomde dat ik in een bureaustoel zat en achteruit met een spuitende brandblusser door de kantoortuin stoof. Ik zag ineens vijf euro liggen en daar greep ik naar. En toen werd ik wakker van jouw geschreeuw.’ Wrevel maakte plaats voor benijd. Want dat soort leuke dromen heb ik nooit. Hoe komt hij erbij?

Ik heb een vermoeden. Hij is 40 maar nooit vergeten om kind te zijn. Hoe fijn het is om te spelen. Op zijn gitaar. Op zee als hij aan het kitesurfen is. In het bos op z’n mountainbike. Klussen is voor hem lego voor gevorderden. In Excel werken is net puzzelen. Laatst kocht hij spontaan een opblaasroeiboot zodat we samen konden gaan varen. Natuurlijk verkleed als kapitein Haddock van Kuifje – duizend bommen en granaten!

Hij heeft het van geen vreemde. Zijn 72-jarige moeder is een klein, Moluks vrouwtje met een grootse levenslust. Ze doet aan origami, zingt in een koor, speelt dwarsfluit en krijgt les in tai chi. Ze springt touwtje, hoelahoept en jongleert. Als ze een tuin had, zou ze een trampoline kopen.

Wat heerlijk om zo onbevangen en bevlogen met iets bezig te zijn dat je de tijd vergeet. Mijn lief en zijn moeder vormen helaas uitzonderingen op de Regels van het Volwassen zijn. Er wordt weinig gezongen, gedanst, gek gedaan en schatergelachen. We zien spelen als tijdverspilling. We hebben het immers druk met serieuze zaken: ons werk, gezin en alle andere Grote Mensen-dingen. En al zouden we willen spelen, dan doen we dat niet omdat we bang zijn voor wat een ander ervan vindt. Maar ondertussen vergeten we te leven. Over tijdverspilling gesproken.

Spelen is leven. Neem dus een voorbeeld aan mijn lief en zijn moeder. Heb lak aan wat een ander vindt en speel! En als je niet weet hoe je moet beginnen, dan weet ik nog wat leuks met een bureaustoel, kantoortuin en een brandblusser.

Eén reactie op “Speel

  1. Iedereen wil een schoonmama zoals die van jou! Dat ze ons nog heel lang mag inspireren ❤️

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.