Sparken

Vol afschuw staar ik naar de laptop van mijn manager, chef Sjef. Het scherm is dichtgemetseld met documenten, foto’s, pdf’s en powerpoints. Mijn handen jeuken. Mijn buik kriebelt. Mijn tenen wiebelen. ‘Mag ik alsjebliéft je bureaublad Marie Kondo-en?’ roep ik uit. Een vragende blik van chef Sjef valt mij ten deel.

Enthousiast leg ik uit dat Marie Kondo een lief ogende, doch strenge Japanse opruimgoeroe is, die vindt dat je alles weg moet gooien, behalve de spullen waar je een ‘spark of joy’ bij voelt. Op Netflix kun je zien hoe Marie Kondo puinhopen omtovert tot overzichtelijke oases van orde en rust. Soms schiet ze een beetje door met haar gespark. Van sokken bolletjes maken mag niet, want dan kunnen ze niet uitrusten. Maar hé, iedere gek z’n gebrek.

Zelf spark ik van een stijf gestreken kussensloop, vaatdoek of zakdoek, want dan zit er zo’n lekkere strakke vouw in. En ik word ook heel blij van opgevouwen onderbroeken. Want ja, dan passen er meer in de la en kun je altijd de goede pakken en niet die vale waar de elastieken uitspringen maar die je om onbegrijpelijke redenen niet weggooit. Een opgeruimd huis is een opgeruimde geest vind ik, en dat principe voer ik door tot aan mijn linnengoed. Toen een vriendin ooit vol verbazing tegen me zei: ‘Vouw jij je onderbroeken? Wat raar’, kleurden mijn wangen rood. Totdat ik me realiseerde dat zij het duidelijk niet deed, en ik dát nou juist weer merkwaardig vond.

Iedereen heeft recht op zijn eigen eigenaardigheden. Vreemde gewoontes, rare hobby’s, kromme gedachtenspinsels en bijzondere karaktertrekken: ze maken ons als mens uniek. Houden van een chaotisch bureaublad of uitgeruste sokkenla is niets om je over te schamen. Integendeel, wees open over je eigen sparks of joy want wie weet springt er eentje over en wordt een ander er ook blij van. Of chef Sjef trouwens gaat sparken van een opgevouwen onderbroek, weet ik niet. Maar als ik zijn bureaublad ga opschonen, zal ik het zeker aan hem vragen.

Plaats als eerste een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.