Onderhandelen

Als Sinterklaas het land uit is, dan mag het. Dan pas. Ik heb alles al geprobeerd. Subtiel gewezen op de voorruit van de buren: ‘Kijk eens hoe knus de woonkamer eruitziet’. Gedreigd: ‘Dan sleep ik dat ding zelf wel van zolder naar beneden’. Gevleid: ‘Dan zal ik daarna jou versieren.’ Het mag niet baten. Ik zal mijn tactiek moeten wijzigen.

Begin deze week moet ik mijn pogingen staken want de schilder komt. Meubels verdwijnen onder meters dunne folie. Er wordt nu onderhandeld over belangrijkere zaken. RAL 9010 of 9001? Monumentengroen of grachtengroen op de voordeur? Verven we de trap zelf of besteden we dat ook uit?

Halverwege de week realiseer ik me dat ik vaak mijn zin krijg (RAL 9010, monumentengroen, trap laten we aan de deskundige over), maar mijn onderhandelingspositie wordt er niet sterker op. Ik moet hem ook iets gunnen, en snel ook. Gelukkig is er de Carpetright. Quattro Vintage of Impressive QST laminaat? Type 60019 of 60979? Vilt Extra of Egalsoft als ondergrond? Ik laat alle beslissingen aan hem over. Alleen de plinten houdt hij achter de hand, hij is ook niet gek.

Maar zo komen we niet verder. Ik met mijn verf, hij met z’n vloer: we staan weer quitte. Ik moet hoognodig mijn strategie bijschaven. De schilder is weg, alles staat weer op z’n plek en we hebben glanzende kozijnen. ‘Dan is het nóg gezelliger’, probeer ik nog eens. Hij geeft geen sjoege.

Dan gloort er hoop aan de horizon. Glinstert er licht in de duisternis. Hij wil namelijk persé een nieuwe klok. Een vrolijke klok met kleur. Ik stroop mijn mouwen op en help met zoeken. Ook omdat hij verontrustend vaak een klok op de iPad aanwijst die in een kinderkamer thuishoort. Onze kijk op klokken blijkt mijlenver uit elkaar te liggen. Het ei over de RAL’len was sneller gelegd.

Even vrees ik voor een impasse waar we niet uit gaan komen. Dan stuit ik op een mozaïek van regenbogen met twee wijzers erop. Hij straalt. Ik sla toe. In no time heb ik het afzichtelijke ding in het winkelmandje liggen en Paypal ingeschakeld. Het is mijn laatste troef, nu kan ik een ultimatum stellen. Ik zet de bonte klok op de onderhandelingstafel. ‘Jij krijgt je nieuwe klok’, zeg ik zakelijk. ‘Wat krijg ik daarvoor terug?’ Hij vraagt wat bedenktijd maar al snel hebben we een deal. Voor 1 december staat hij er, de kerstboom.Geen blogs missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief


Foto: etsy.com

Eén reactie op “Onderhandelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.