Mancave

Allebei 40 en 20 jaar samen: 2020 is ons jubeljaar. Dus feestelijk dure vakanties geboekt en iedereen geïnfojubeld. Door corona kwamen we niet verder dan maart, maar het levert wel interessante gesprekken op. Vooral vrienden willen wel eens weten hoe wij dat nou doen, 20 jaar op elkaars lip.

Eigenlijk klooien we maar wat aan, mijn man en ik. Je hebt het overwegend leuk met elkaar en ineens ben je 20 jaar verder. De vraag is dan: hoe houd je het overwegend leuk? Ooit hoorde ik iemand zeggen dat het geheim van een goed huwelijk ‘een volle maag en een lege zak’ is. Beetje plat, maar daar zit wat in. Ik voeg er nog een derde succesfactor aan toe: de mancave.

Volle maag
Laat ik bij het eerste punt beginnen. De term ‘hangry’ is mij niet onbekend. Ik word een enorme draak als ik honger heb. Mijn man, door schade en schande wijs geworden, heeft dus altijd wel een banaan, koek of krentenbol bij zich. Daar staat tegenover dat ik geregeld zijn lievelingseten maak, een combinatie van rookworst, erwtjes en ketchup. Liefde gaat door de maag, daar is geen woord aan gelogen.

Lege zak
Heb seks. Met enige regelmaat en volledigheidshalve: met elkaar. Maar als je even opgewonden raakt van je geliefde als van een baksteen, moet je wegwezen. Helemaal als je jezelf figuurlijk niet bloot kunt geven, want je moet 100% jezelf kunnen zijn. Houd van elkaar dankzij en niet ondanks de onhebbelijkheden van de ander, afgezien van scheetjes laten (hij) en neuspeuteren (ik).

Mancave
Letterlijk je eigen plek in huis (met gitaren, fietsonderdelen, soldeerapparaten, bierflesjes en Pirelli-kalender) is niet voor iedereen een optie, maar het gaat hier vooral om de figuurlijke ruimte. Laat elkaar af en toe met rust. En geef geen oordeel over wat je geliefde tijdens die me-time doet. Sterker nog, vraag er belangstellend naar ook al interesseert het je helemaal niets wat het nut is van een slingshot sentinel chickenloop bij kiteboarden… ‘Wij’ kan alleen als er respect is voor een ‘ik’ en een ‘jij’.

Kortom. Met een volle maag, lege zak en een mancave ben je zomaar ineens twintig jaar verder. En wordt elk jaar vanzelf een jubeljaar.

Plaats als eerste een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.