Droedelen

Zouden premier Rutte en koning Willem-Alexander elkaar tutoyeren? Dat Mark ’s maandags tijdens het werkoverleg vraagt: ‘Hoe was je weekend Willem, nog iets leuks gedaan met Max en de kids? En zouden ze elkaar dan treffen op 1,5 meter afstand in het koningskantoor, met voor de zekerheid een mondkapje op en het raam wagenwijd open? Of zouden ze Zoomen, net als wij?

Ook afgelopen week namen ze de koninklijke agenda door. Ik stel me voor dat Willem met trommelende vingers achter zijn beeldscherm zit. Hij verheugt zich op een herfstvakantie op teenslippers met giros en ouzo, maar heeft geen zin in tegengesputter van Mark.

‘Wat heb jij deze week?’, begint Willem. ‘Ach ja, morgen die persconferentie over een gedeeltelijke lockdown. Gaat dat nog helpen? Nee toch? En eind deze week naar Europa nietwaar? Nou, ik heb ook een drukke agenda. Straks neem ik de vertaalde correspondentie van Erasmus in ontvangst, maar liefst twintig delen man, en daarna moet ik…’

Aan de andere kant van de beeldbellijn zie ik Mark zitten. Hij maakt aantekeningen lijkt het, maar stiekem is hij aan het droedelen. Virusjes, mondkapjes, uitroeptekens. Zijn gedachten dwalen af naar het overleg dat hij straks met Hugo heeft. In welke volgorde zullen we de aangescherpte maatregelen dit keer laten lekken? Wat afwezig knikt hij naar Willem, die inmiddels bij de donderdag is aangekomen. ‘Max en ik moeten babbelen met wat burgemeesters hier op Paleis Noordeinde.’ ‘Uhuh’, zegt Mark, en Willem grijpt zijn kans. Als een puber die achteloos melding maakt van de onvoldoende-regens op zijn rapport, murmelt hij snel: ‘Trouwens, vrijdag gaan we nog een paar daagjes naar ons tweede huisje, dan weet je dat.’ ‘Uhuh’, droedelt Mark verder. Missie volbracht.

Inmiddels weten we dat Mark zich voor zijn kop slaat omdat hij die maandag niet op heeft zitten letten. En ook al is Willem na een plons in het zwembad en het wegschrokken van wat kefta’s weer naar huis gekomen, het kwaad is al geschied. Het paard dat vertrouwen heet is keihard weggegaloppeerd. Wat mij betreft doet Willem er daarom goed aan om zolang corona in het land is, ook maar binnen de grens te blijven. En Mark? Misschien helpt het als híj dit keer zijn baard laat staan.   


Foto: Dhaya Eddine Bentaleb

Plaats als eerste een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.